Geplaatst op: 19-04-2018 om 11:38 uur
Laatst gewijzigd op: 13-12-2024 om 13:55 uur

IJmond en gezondheid

Voor informatie over gezondheid en leefomgeving kun je contact opnemen met het team leefomgeving

  • tel. 023 515 9500 (maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur).
  • of via de email naar: leefomgeving@vrk.nl

In de IJmond (gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen) wordt de leefomgeving zwaarder belast dan in andere gebieden. Er is sprake van een stapeling van milieurisico's. Inwoners worden blootgesteld aan een combinatie van stof, geluid, geur en schadelijke stoffen.

Dit komt met name door (metaal)industrie, wegverkeer en scheepvaart. Bewoners van de IJmond ervaren meer hinder door stof, geur en geluid dan in de rest van de regio. Ook komen bezorgdheid over gezondheid en sommige klachten en ziekten vaker voor.

Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in de IJmond voldoet aan de Europese normen, maar niet aan de advieswaarden van de WHO (World Health Organisation). Dat betekent dat de gezondheid negatief beïnvloed wordt door de luchtkwaliteit. Industrie (o.a. van het Tata Steel terrein) veroorzaakt een belangrijk deel van de luchtverontreiniging. Andere bronnen zijn weg- en scheepverkeer en houtstook . Ook komt een deel van buiten de regio.

Luchtverontreiniging bestaat onder andere uit fijnstof. Fijnstof is een verzamelnaam voor zeer kleine deeltjes en kan bestaan uit verschillende soorten stoffen. Wie aan hogere concentraties fijnstof wordt blootgesteld, heeft mogelijk vaker luchtwegklachten. Op lange termijn bestaat een grotere kans op een longziekte of hart- en vaatziekte. Naast fijnstof hebben ook bijvoorbeeld stikstofoxiden en ozon invloed op de gezondheid. De samenstelling van de lucht verandert onder invloed van weersomstandigheden en de uitstoot van de verschillende bronnen op een dag. Op dagen van slechtere luchtkwaliteit kunnen mensen meer klachten ondervinden.

Luchtkwaliteit en gezondheid in de IJmond - vragen en antwoorden | RIVM

Zichtbaar stof

Vooral in de directe omgeving van het Tata Steel terrein is sprake van zichtbaar stof, bijvoorbeeld op tuinmeubels en speeltoestellen. Dit stof bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder lood, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) en verbrandingsresten. Voor grof stof geldt dat het dichter bij de bron neerdaalt. Simpelweg omdat het zwaarder is dan fijnstof en zich minder ver door de lucht verplaatst.

Inademen van grof stof heeft minder effect op de gezondheid. Het blijft in de regel hangen in de bovenste luchtwegen. Van daar wordt het met slijm opgehoest of uitgesnoten. Door inslikken van dit slijm kunnen wel deeltjes in het maagdarmkanaal komen. Dit gaat echter niet om grote hoeveelheden, wat de kans op gezondheidseffecten klein maakt.

Met name jonge kinderen kunnen wat grotere hoeveelheden stof binnenkrijgen, omdat zij vaker dan volwassenen hun handen in hun mond steken. Dit gebeurt bijvoorbeeld na het aanraken van vervuilde speeltoestellen, of na spelen in losse aarde, of in een zandbak waar stof is neergedaald.

Zichtbaar stof heeft daarnaast voor veel mensen invloed op hun welbevinden. Omdat het stof zichtbaar is, worden mensen zich bewust van de industrie in de buurt en van de luchtvervuiling. Dit kan het welbevinden aantasten en zorgen aanwakkeren. Dit is een niet te negeren gezondheidseffect.

Geur

Geurhinder (ook wel stankoverlast genoemd) door bedrijven en industrie komt in de IJmond vaker voor dan in de rest van Kennemerland. In gebieden rondom het Tata Steel terrein wordt de meeste geurhinder ervaren. Bekende geuren zijn van de kooksfabriek, een zwavel (rotte eieren) geur, chemische geuren en metaalachtige geuren. Het is lastig in beeld te brengen welke stof geurhinder veroorzaakt. Dat komt omdat geuren elkaar onderling kunnen beïnvloeden (versterken of maskeren), of dat mensen eenzelfde geur vaak verschillend omschrijven en er grote verschillen zijn in gevoeligheid voor geur. Zo kunnen factoren zoals leeftijd, geslacht, bepaalde ziektebeelden en medicatiegebruik van invloed zijn op de geurwaarneming.

Het ruiken van een geur betekent niet direct dat er sprake is van een effect op de gezondheid. Zwavelstoffen bijvoorbeeld worden bij een veel lagere concentratie opgemerkt dan dat er blijvend effect te verwachten is op de gezondheid. Een omgekeerd voorbeeld is fijnstof. Dat kan wel gezondheidseffecten veroorzaken, maar heeft geen geur. Het waarnemen van hinderlijke geur op zich, heeft wel effect op de gezondheid en het welbevinden op dat moment. Sommige mensen krijgen last van misselijkheid, hoofdpijn of andere onaangename reacties. Deze klachten verdwijnen meestal als de geur niet meer wordt waargenomen. Het is bekend, dat sommige mensen met astma klachten kunnen krijgen door bepaalde geuren. Ook verwachtingen over geurbelasting in de toekomst en de houding ten opzichte van de geurbron kunnen van invloed zijn op ervaren overlast. Niet iedereen heeft evenveel last van geur. De waarneming van geuren is sterk afhankelijk van de individuele gevoeligheid voor bepaalde stoffen.

Het waarnemen van geur heeft een alarmerend effect, zeker als er al zorgen bestaan over de luchtkwaliteit en het inademen van ongewenste stoffen. Daardoor bestaat de kans dat mensen hun gedrag hierop aanpassen (ramen sluiten, niet meer naar buiten gaan) met alle bijbehorende, negatieve gevolgen. 

Geluid

In de IJmond is sprake van ongewijzigd en ongewenst forse geluidshinder door bedrijven en industrie, met name in Wijk aan Zee. Gezien de hoge hinderpercentages, is een afname in de komende jaren noodzakelijk. Ook wordt er meer dan gemiddeld in de regio hinder ondervonden door vliegverkeer.

Kortdurende blootstelling aan geluid kan leiden tot (ernstige) hinder, verstoring van de slaap, verstoring van de dagelijkse activiteiten en stressreacties. Langdurige blootstelling aan te veel geluid kan aanleiding geven tot chronische effecten zoals verhoogde bloeddruk en verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, waardoor het risico op hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen wordt verhoogd. Van piekgeluiden is specifiek bekend dat ze kunnen leiden tot schrikreacties en slaapverstoring. 

Laagfrequent geluid is onderdeel van normaal geluid. Voor blootstelling aan alleen laagfrequent geluid is tot op heden bekend dat het samenhangt met (ernstige) hinder en mogelijk met slaapverstoring. Naar laagfrequent geluid is nog weinig onderzoek gedaan.

Voor het optreden van negatieve gezondheidseffecten zijn naast de geluidsniveaus (aantal dB) ook andere geluidkarakteristieken als type geluid (impuls, tonaal of laagfrequent geluid), piekbelasting en duur van belang. Een ander geluidskarakter kan al snel leiden tot meer hinder en slaapverstoring. Ook spelen niet-akoestische factoren zoals angst, algemene zorgen om de leefomgeving en toekomst en houding t.o.v. de industrie, een rol bij het optreden van hinder.

Meer weten?

Meer aandacht voor geluid in IJmond | GGD Kennemerland

Luchtkwaliteit - Wat kan ik doen
Het is niet te voorkomen dat je luchtverontreiniging inademt. Wil je weten hoe de actuele luchtkwaliteit is, dan kun je kijken op www.luchtmeetnet.nl. Hierop staat bijvoorbeeld het advies op slechtere dagen geen grote, lichamelijke inspanning te leveren. Dit is vooral belangrijk voor mensen met luchtwegproblemen. Vooropgesteld: lichaamsbeweging is belangrijk en goed voor de gezondheid. 

Daarnaast is een goede luchtkwaliteit binnenshuis belangrijk. Ook daar zijn bronnen van luchtverontreiniging, zoals stoffen die vrijkomen bij koken, sigarettenrook, huisdieren, materiaal van meubels en het branden van kaarsen of een open haard. Ventileer daarom continu met een rooster of raampje. En zet dagelijks de ramen een keer tegen elkaar open. Kan dat een dag niet door geuroverlast of erg slechte luchtkwaliteit van buiten, pak dan de volgende dag de draad weer op. De luchtkwaliteit buiten is bijna altijd beter dan in huis.
Luchtkwaliteit - Wat doet de GGD
De GGD adviseert gemeenten te zorgen voor zo goed mogelijke luchtkwaliteit in de regio. Hoe? Door de uitstoot van industrie, verkeer en door houtstook te beperken, maar ook door bijvoorbeeld in ruimtelijke plannen rekening te houden met de afstand van woningen en scholen tot drukke wegen of industrie. Verder motiveert de GGD gemeenten in heel Kennemerland mee te doen aan het landelijke Schone Lucht Akkoord

Met het zogenaamde luchtmeetnet (onder beheer van GGD Amsterdam) houdt de GGD zicht op de luchtkwaliteit in de regio. Deze gegevens worden gebruikt als basis voor advisering. 
Zichtbaar stof - Wat kan ik doen
Let bij jonge kinderen goed op dat zij zo min mogelijk stof in de mond krijgen. Dat betekent: aandacht voor handen wassen na het spelen en voor het eten en regelmatig schoonmaken van speelgoed en meubels in de tuin. Met deze maatregelen kun je de risico’s beperken. En het is ook niet erg als een kind een keer een kleine hoeveelheid stof binnenkrijgt. Als het bijvoorbeeld eens een boterham met vuile handen eet, heeft dat geen gevolgen. 

Heb je een moestuin, spoel geteelde gewassen dan voor consumptie goed af. Ook hier geldt: was je handen na werken in de (moes-) tuin. Het stof uit de lucht is daarmee voor het grootste deel verwijderd. Er bestaat een kans dat de vervuiling dieper in de bodem terecht is gekomen en via de wortels in de plant wordt opgenomen. Verschillende gewassen nemen verschillende stoffen in verschillende mate op, en niet altijd in de eetbare delen. Als je varieert met wat je verbouwt en niet alleen maar uit de moestuin eet, is de kans klein dat je via deze weg te veel ongewenste stoffen binnenkrijgt. 

Meldt een opvallende hoeveelheid neergedaald stof bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied: Melden overlast Noordzeekanaalgebied
Zichtbaar stof - Wat doet de GGD
De GGD benadrukt in haar advisering aan gemeenten het belang van een schone leefomgeving, die uitnodigt om naar buiten te gaan en te bewegen. Terugdringen van de stofneerslag is daar een belangrijk onderdeel van. 
Geur - Wat kan ik doen
Tegen geurhinder is niet veel te doen. De sterkte van de geur kan per dag verschillen omdat bijvoorbeeld het weer hierin ook een rol speelt. Als je denkt dat het goed is de ramen en/ of ventilatieroosters dicht te doen op dagen dat je veel last hebt van de geur, zet ze dan weer open als de overlast minder is. 

Blijf gewoon naar buiten gaan, dat is gezond. 

Meldt een opvallende of ongewoon lang aanhoudende geur bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied: Melden overlast Noordzeekanaalgebied

Klachten en vragen kun je indienen bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (voor Tata Steel en Harsco) of bij de Omgevingsdienst IJmond (voor klachten over andere bedrijven). Door je klacht of vraag door te geven, help je deze instanties de situatie in de gaten te houden. Een goed overzicht van klachten kan soms helpen maatregelen te nemen. Tevens help je met het indienen van je klacht bij het signaleren van ongewone of ongewenste situaties.  

Ventileren is belangrijk. De lucht in onze woning is vaak viezer dan de lucht buiten. Laat ventilatieroosters en ramen zoveel mogelijk openstaan. Heb je mechanische ventilatie, laat deze dan zoveel mogelijk aan staan. Als de hinder van geur van buiten ernstig is, kan je tijdelijk roosters dicht doen en ramen sluiten. Maar vergeet niet ramen en roosters weer te openen als de ernstige hinder voorbij is. 

We raden het gebruik van luchtreinigers niet aan. Stand alone luchtreinigers halen deeltjes uit de binnenlucht, maar de lucht wordt niet ververst. Vervang ventilatie daarom niet door luchtreinigers. Ook raden we het gebruik van niet-ingebouwde filters in ventilatiesystemen niet aan. Filters in ventilatiesystemen kunnen het binnenkomen van vieze buitenlucht beperken en de kwaliteit van de binnenlucht verbeteren. Echter, er is weinig bekend over deze toepassing voor het verminderen van geurhinder. In de praktijk dringt vaak ongefilterde lucht en geur binnen via ramen en deuren, en kieren en naden. Ook moeten de filters in deze systemen regelmatig worden onderhouden en vervangen, anders zal de kwaliteit van de binnenlucht verslechteren in plaats van verbeteren. 

Meer informatie over geurhinder is te vinden op GGD Leefomgeving. Voor vragen over gezondheid in relatie tot geur, kun je contact opnemen met de GGD Kennemerland.
Geur - Wat doet de GGD
Het beste is geur aan te pakken bij de bron. De GGD geeft daarom gezondheidskundig advies aan overheden bij de (bron)aanpak van geurhinder. Ook vraagt de GGD aandacht bij de IJmondgemeenten en andere overheden voor het grote aantal mensen dat hinder ondervindt van geur in de omgeving van de industrie en benadrukt ze het belang van het terugdringen van geurhinder voor de gezondheid. De GGD onderschrijft de rol van geurhinder in het programma Tata Steel van de provincie Noord-Holland en de IJmond gemeenten en heeft de ODNZKG inhoudelijk advies gegeven bij de ontwikkeling van geurbesluiten. 

Naast het in kaart brengen van de geurhinder met de Gezondheidsmonitor, beantwoordt de GGD vragen van bewoners, gemeenten en andere overheden over geur en gezondheid in de IJmond. 

Omdat er geen gezondheidskundige normen bestaan voor geur, is het niet eenvoudig te bepalen hoeveel geur gezondheidskundig gezien aanvaardbaar is. De GGD beschouwt een situatie gezondheidskundig als goed als er geen of geen ernstige hinder is. 
Geluid - Wat kan ik doen
Tegen geluidhinder is niet veel te doen. De mate van geluidhinder kan per dag, maar ook binnen een dag, verschillen. Als de mogelijkheid er is om de stilte (binnen of buiten de woning) op te zoeken kan dat helpen om even tot rust te komen. 

(ernstige) geluidhinder kun je melden bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied: Melden overlast Noordzeekanaalgebied

Voor meer tips over wat je kunt doen als je last hebt van geluid zie GGD Leefomgeving geluidsoverlast.
Geluid - Wat doet de GGD
De GGD vindt het noodzakelijk dat de (ernstige) geluidshinder afneemt en doet daar verschillende aanbevelingen voor, zoals het verminderen van specifieke typen geluiden en bronnen die zorgen voor de meeste hinder. Het is belangrijk om omwonenden te betrekken bij het in kaart brengen van de belangrijkste hinder bronnen en belangrijkste typen geluiden die hinder veroorzaken. Ook geeft de GGD het belang van stille plekken aan. Door stille plekken te creëren in woningen en woonomgevingen ervaren mensen meer rust. 

Naast geluidhinder is het voor de inwoners van het gebied ook van belang dat hinder van bijvoorbeeld stank en stof afneemt en dat de kwaliteit van de leefomgeving verbetert. 

GGD Kennemerland monitort (geluid)hinder en slaapverstoring met behulp van de vierjaarlijkse gezondheidsmonitor en adviseert hierover richting gemeenten.  

De GGD beantwoordt vragen van bewoners en gemeenten over geluidshinder en slaapverstoring en gezondheid in de regio.